Posts

Saat Fatwa Hati Bebisik dan Minda Ber Sangka-sangka

Image
Assalamualaikum WBT..

Alhamdulillah, Allah SWT beri keberkatan masa untuk duduk berfikir dan refleksi diri, semoga pada setiap hari yang baru, fikrah kita juga diperbaharui kearah yang lebih baik and wiser, InshaaAllah.

Seorang insan hebat mengajak aku berfikir tentang soul and mind, hati dan minda, dua entiti yang sukar di fahami dan sukar di kawal, dan hingga ke saat ini masih tidak kita temui bukti secara saintifik atau penjelasan logik yang jelas apakah yang mengawal hati dan minda. And I also have been struggling to align my heart with my mind and use then to help shape my actions wiser each day. 

Hence, the title:

'Saat Fatwa Hati Bebisik dan Minda ber Sangka-sangka' Hati mengawal Minda atau Minda mengawal Hati?



Nak mulakan tulisan kali ni dengan sebuah lagu dari Nowseeheart 'Fatwa Hati'


Fatwa Hati
Di saat langkah kebingungan Semua berkabus kesangsian Tekad meraih keputusan Sehingga terhapus keraguan Hati kan berdetik Beri gambaran dan jawapan Dan hati kan berbisik Beri panduan…

Force It Until You Make It Naturally

Image
Assalamualaikum WBT...
Alhamdulillah Allah masih beri kesempatan waktu, dibukakan mata hati untuk melihat, dan diilhamkan untuk berfikir dan reflek. Dah habis dah cuti musim panas 2 bulan. 
How does that affect me? My two routines were also stopped during the summer break; my Tuesday Tafsir class with Syaikh Marwan and my Sunday KAFA class at SOFA College London. I didn't realize how important these two things for me until we had the summer break. I feel an emptiness in my heart that slowly dragged me away from the straight path. I realized the importance of istiqamah in whatever you do. You will not see as much impact if you only do things one-off, it doesn't work that way. If you want to the impact in whatever you do, you need to at least constantly doing it for 3 months. Then you will see the impact, how it slowly changing your life.
Alhamdulillah, it's not easy and I must admit I was forced to do it at the beginning, but with time I naturally longing for it once I tas…

Living in a Different World

Image
It's fascinating how Allah lets us choose and design our own life while keeping us in the best and straight path.
This world is so full of choices... we can choose to live in a different world from time to time, from bottom to the higher-up's world.

Isn't it amazing when Allah protect our heart, we don't feel the gap nor the difference.. both worlds are equally good.
Even though we are living in a different world, we can still learn the same values, but of course, it dictates a different story.

We just got to live in the present moment, embrace every challenge,
and continue to think good of Allah SWT and trust His time.



Song: Moments by Christopher
Please don't say a word 'Cause they all have been said now Like a journey coming to an end You say let it run like the river Wild and without a care just like the days we were young and fumbling
Everything fades away Let it go by with the flow Really wish I could stay But you know me
All the moments we shared Are not…

Tips Viva by Uncle Yunus

Image
The following tips are given by Uncle Yunus every time a student in Malaysages is preparing for Viva.

22.06.2018 & 01.03.2019

Stages of questions that will be asked during Viva General, key content of your thesis (concept).They will go deeper into the thesis.Speculative questions - outside your thesis but related which you could use your thesis to answer those questions. Try to find the connection (You need to have enough knowledge of the related field to your thesis).Conclusion - How you reach to this point and what is this for future? What the examiners want from you First 30 minutes, the examiners will observe your personality.The ability to investigate deeper in your subject.Keep asking yourself - how, when, why, where. Elaborate precisely the cause and effect.Let them challenge you on things you know. Self-preparations: Your brain needs 3 hours to wake up. Have plenty of time before Viva. Have a good sleep. Rehearsed and review concept and table content of your thesis during those …

The Uncle, The Atuk, The Greatest Teacher

Image
The Uncle, The Atuk, The Greatest Teacher
He who made me believe in myself, and helped me reclaim my self-confidence. He who made me stand up for what I want, and encouraged me to dream big. He who introduced me the word 'Wisdom', and taught me how to acquire it.
He acknowledged my strengths more than I do. He reminded me to be a good person, not just rich and intelligent. He spotted my weaknesses when I was clueless about it. He patiently and endlessly corrected my repeated mistakes, and that was the best gift in my self-betterment journey. 
You were always there, guided my overthinking mind,  answered my philosophical questions. You shared about life and love, while eating Mee Rebus, like an Atuk giving precious advice to his cucu.
Your warm 'Hello!' and 'Bye!' on the phone, will sincerely be missed. Your words of great wisdom, will forever be remembered. Your final word to me  will be my strength to fly.
Now, I must learn to cherish what I have. I must feel what I want to do  and are …

My Quest For Meaning

Image
Assalamualaikum WBT...

Alhamdulillah, syukur nikmat Allah SWT, masih diberi kesempatan waktu dan kesihatan untuk jari-jari ini kembali menulis setelah sekian lama kaku. 'Alhamdulillah' sebuah kalimah yang dahulu sering kali lalu cuma di lidah seperti angin lalu kadang hanya sebagai syarat. Kini kalimah ini hadir di hati memberi makna yang cukup dalam: melahirkan rasa terima kasih pada Pencipta, meskipun tidak akan pernah cukup kita berterima kasih pada Tuhan kerana x terhitung nikmatNya pada kita. Dan hari ini, alhamdulillah dapat juga satu hari di hujung minggu untuk aku duduk beberapa jam refleksi diri.
Bulan-bulan lepas sungguh mencabar, melalui sesuatu yang belum pernah aku alami. Aku pun x pasti adakah respon dan pilihan yang aku buat saat itu baik, tepat? Tapi yang pastinya aku telah cuba sebaik dan semampu ku, itu yang lebih penting. Agak lama aku mencari, cuba memahami makna pada setiap yang berlaku. Kerana tidak ada sesuatu pun yang berlaku melainkan ada hikmah hadir …

Stop . Breathe . Start Again

Image
Assalamulaikum WBT...

I am taking my few minutes break from writing my thesis. I thought I want to write something about the importance to "Stop - Breathe - Start Again" from time to time. I have been procrastinating a lot before I am able to focus properly on my thesis writing. A lot of things happened and I feel like thousands of disruptions keep coming in my way. Well, that's what I thought. If I see the things that happened or things that come in your way as 'distruptions', it surely will disturb you, you will make it as an excuse to stop doing your work. The disruptions are not the problem here. The problem is myself, I am trying to use this bunch of disruptions as an excuse and procrastinate. 
When I realize that, I stop, I breathe and I try to look at my whole situation again from a different angle, amazingly, I see something else! Life will always give you thousands of reasons to stop you and drag you away from your dream. But, in life too, there are so m…

Refleksi Kembara PhD - Fasa Penulisan Thesis

Image
Assalamualaikum WBT...

Alhamdulillah, saat entri ini di tulis, aku sudah pun berada dalam fasa penulisan thesis PhD. Aku mula fokus sepenuhnya sejak 13.06.19. MashaaAllah baru beberapa minggu rupanya, cepatnya goyah semangat ni. Betapa hati manusia ni sentiasa sangat mudah berbolak balik. Ya Allah tetapkanlah hati ini pada apa yang terbaik untukku dan hadirkanlah ilham dan petunjuk ke jalan yg terbaik untukku, jalan-jalan yang mendekatkan aku padaMu.
Menarik juga fasa ni, saat ini mampu tersengih je lah lihat perangai sendiri. Motivasi tu dari 0% dia boleh naik sampai 100% dan sekelip mata ja boleh turun semua 0%. Haha...menarik sungguh roller coaster ride ni, the best part of the ride is, it's free, you don't have to pay, just enjoy the ride!!! :)
Perkara yang aku rasakan paling penting adalah, tulis matlamat yang jelas as to bila nak submit thesis, perancangan penulisan dan make a deal with your supervisor for a deadline to submit your draft for each chapter. Yes, it could m…

We Shall Do What We Want or What We Need?

Image
Assalamualaikum...

"We Shall Do What We Want or What We Need?" Looks like this confusion has not been resolved in my mind. I want to do this or I need to do this? And obviously, the first one is a lot easier (I want to do this!) as you are voluntarily willing to take the step towards that, rather than being forced by the circumstances.

I think in everything we do, we shall begin with this is mind "I want to do this!". I will be easy to set our mind to think that way on a certain situation but, there will be a time where you find it is very hard to think that way. There is a time where you are scared to take the path but you need to do that and that is also what you want but because of the circumstances you are in, you are bound to take a certain risk to get to what you want. This is the time where you really need to have the courage to say "Yes, I want to do this and I am willing and prepared to face whatever challenges waiting for me ahead".

Because if y…

Hidup Ini Bukan Milik Ku

Image
Assalamualaikum WBT..

Alhamdulillah.. saat ini hati terbuka untuk melihat dan memahami. Alhamdulillah masih diberi kesempatan masa untuk menulis sebuah pengajaran yang di kutip sepanjang perjalanan dalam hidup ini. Dalam perjalanan ke perpustakaan hari ni, terdetik sebaris ayat ini dalam hati "Hidup ini bukan milik ku".
Hmm...bila fikir-fikir, betul juga hidup kita ini bukanlah milik kita. Apa yang kita ada saat ini bukanlah milik kita melainkan cuma pinjaman dari Nya. Teringat sebuah lagu 'Mana Milik Kita: Rabbani'
Mana Milik Kita by Rabbani
Mana milik kita Tidak ada milik kita Semua yang ada Allah yang punya Tidak ada kita punya Kita hanya mengusahakan saja Apa yang kita dapat Allah sudah sediakannya Kita Allah punya Dunia ini ciptaan-Nya Miliklah apa saja Tidak terlepas dari ciptaan-Nya Mana kita punya Tidak ada kepunyaan kita Kita hanya mengusahakan Apa yang telah ada Mengapa kita sombong Memiliki Allah punya Mengapa tidak malu Kepada Allah yang empunya Patut bersyukur kepada Allah Yang…

English Language, British Culture & Intellectual Thought for 'Malaysages'

Image
Assalamualaikum WBT.
Today I want to share a class with you, I like to call it 'sharing session'. I have been attending this class every Friday night for the past 3 years since I started my Ph.D. I have benefited a lot from this class.
This class called "English Language; British Culture & Intellectual Thought for Malaysages", held every Friday from 6.00 to 8.00 pm. The aim is to help Malay students in the UK improve their English language and better cultural insights required by current affairs.
Back in Malaysia, I was brought up in a 'safe' environment where I was not exposed as much to the 'world'. So, when I first came to London to do my Master's, I was a bit of culture shock. My first 3 months were quite tough; first to catching up with the language (their British's accent) and secondly adapting to the culture (social and way of thinking). But, sadly back then, I didn't know about this class, so I managed the adaptation process o…